Nooran ensimmäinen satutunti

Olipa kerran pieni tyttö nimeltä Noora, joka pääsi harjoitteluun Ylivieskan pääkirjastoon. Noora oli opiskellut kirjastoalaa vasta vuoden, joten käytännön työtehtävät olivat hänelle vielä uusia ja ihmeellisiä. Onneksi työnteko kuitenkin luisti hyvin, ja Noora pääsi tutustumaan hommiin asiakaspalvelusta aineistonhallintaan. Mieleenpainuvin tehtävä oli ehkä kuitenkin satutunnin järjestäminen.

28.6. Ylivieskassa järjestettiin Katunuorisotalon lastenpäivä, johon kirjasto osallistui Nuori kirjaston kulmilla – projektin puitteissa. Anne ja Elina toivat Ylivieskan kirjaston panoksen tapahtumaan, ja Noora pääsi onnekseen heidän avukseen. Tytölle annettiin tehtäväksi etsiä satu, joka sitten esittää lapsille. Tehtävä tuntui jännittävältä, mutta onneksi Noora sai Elinan kaverikseen satua kertomaan. Pitkän ja hartaan harkinnan jälkeen hän valitsi saduksi Sven Nordqvistin ”Viiru ja Pesonen telttaretkellä”, jossa hän itse toimi kertojana ja Elina sai kissan korvat esittäessään Viiru-kissan roolia. Vastaavasti Elinan kertoessa Astrid Lindgrenin sadun ”Eemeli ja keittokulho” Noora toimi Eemelinä, jolla juuttuu keittokulho päähän. Sadut kerrottiin kirjastoautossa, joka oli Noorasta viihtyisä paikka tarinoitten kerrontaan. Satujen lisäksi kirjaston pisteellä oli muutakin toimintaa; Anne esitteli kesäisiä lastenkirjoja, joita sai myös lukea, ja projektityöntekijät Marjo-Kaisa ja Laura tarjoilivat mehua ja keksejä sekä valvoivat lasten kirjoittamaa päättymätöntä tarinaa. Tarina sai nimekseen ”Hullunkurinen päivä kirjastossa”, ja sen voi lukea Ylivieskan kaupunginkirjaston nettisivuilta.

Päivä vaati ennalta valmistelua ja satujen harjoittelua, mutta se oli Noorasta unohtumaton päivä johon mahtui jännittämistä, touhua ja lasten iloista naurua.

Noora Suvanto
Ylivieskan kaupunginkirjasto