Lukuviikon Sanasta kuvaksi teemaan liittyen kirjastoissa on tällä viikolla monenlaista toimintaa. Kärsämäen kirjastossa koottiin näytteille kirjoja, joista on tehty elokuva. Näytteille asetettavien kirjojen hyllystä keräämisen hoitivat kaksi kahdeksasluokkalaista työelämään tutustumassa ollutta poikaa. Aluksi pojat arvelivat, ettei kirjoja montaa löydy, mutta vähän aikaa mietittyään he innostuivat ja hoksasivat yhä lisää ja lisää kirjoja tutuista elokuvista. Aina välillä saimme kommentteja siitä, kumpi oli ollut parempi kirja vai elokuva. Lopulta kirjoja oli niin paljon, että vain osa mahtui yhtä aikaa esille! Mutta kivaa oli, niin pojilla kuin myös meillä virkailijoillakin!

 

Toissa päivänä kokoonnuttiin Kiri-kirjastojen kokoukseen Pyhäjärvelle. Keskusteltiin monista mielenkiintoisista asioista. Keskusteltiin esim. siitä voisiko löytyä muitakin kirjastonkäytön mittareita kuin lainamäärät. Eiväthän läheskään kaikki kirjaston kävijät lainaa. Meilläkin on useita asiakkaita, jotka käyvät päivittäin lukemassa lehtiä sekä joukko nuoria, jotka oleskelevat kaveriporukalla viikoittain useita tunteja kirjastossa.

 

Töihin palattuani etsin erään yksin asuvan asiakkaan kanssa runoa, jossa on säe ”viha on alhaista, vapauta sielusi siitä, savua se on vain ja katkeraa”. Samalla asiakas kertoili mieltä painavista huolistaan. Kyseistä runoa en löytänyt (otan siis teiltä ilolla apua vastaan), mutta lähtiessään asiakas totesi, että olipa kiva, kun kuuntelit. Olin siis ollut asiakkaalle avuksi, vaikka hän ei mitään lainannutkaan. Mitenpä tämänkin mittaisi? Kirjastotyön sosiaalinen funktio?

 

Myöhemmin illalla asiakas kirjaa palauttaessaan huikkasi iloisesti, että tässäpä tämä minun joululahja! Olin ihan kysymysmerkkinä ja niinpä hän tarkensikin, että aviomies oli paketoinut kaukolainaamansa kirjat ja antanut ne vaimolleen joululahjaksi! Vaimo oli aidosti ilahtunut lahjastaan, sillä hän oli itse etsinyt kirjoja kirjakaupoista ja todennut, että kyseiset kirjat ovat niin vanhoja, ettei niitä ollut enää saatavissa. Nyt hän sai kuitenkin kaikessa rauhassa lukea ne! Tämä tarina oli se päivän paras juttu!

Sirkka