Olin alkuviikosta kirjastopäivillä ja mm. siellä esille tulleita ja mieleen jääneitä ajatuksia kirjaston tiloista ja kokoelmista ajattelin muutaman rivin kirjoitella.

Minkälainen pitäisi olla nykyään kirjastojen kokoelmapolitiikka? Pitäisikö kirjaston pitää laajaa kokoelmaa vai pitää kokoelma pienempänä ja trendikkäänä? Nykyään on helppo saada ns. pintapuolista tietoa internetistä, mutta on miten on syvällisen tiedon laita ? Kirjasto pystyy tätä syvällistä tietoa tarjoamaan ja on myös omalla tavallaan kansankunnan muisti museoiden ja arkistojen lisäksi. Toisaalta jos kirjasto alkaa muistuttamaan enemmän varastoa kuin kirjastoa niin sekään ei ole hyvä asia. Mihin vetää sitten raja? Joissakin Hollannin kirjastoissa kirjat on aseteltu esiin samalla tavalla kuin kirjakaupoissa. Houkuttelisiko tämä enemmän asiakkaita tarttumaan kirjoihin? Toisaalta pieni kirjasto ei voi kuin sen yhden kappaleen hankkia kutakin teosta, joten sekin rajoittaa kirjojen esillepanoa kirjakauppojen tyyliin. Pitäsikö sitten hankkia pelejä kirjastoon? Oulun kaupunginkirjasto hankkii ensi vuonna n. 300 peliä kirjastoon lainattavaksi. Niille olisi varmasti kysyntää myös pienemmillä paikkakunnilla.

Kirjaston merkitys tilana ja kokoontumispaikkana näyttäisi olevan nousussa. Uusia kirjastotiloja suunnitellaan niin että asiakaat viihtyisivät  niissä mahdollisimman pitkään. Kirjastoissa panostetaan mm. oleskelupaikkoihin ja työskentelypisteisiin. Kirjastojen yhteydessä on suuremmilla paikkakunnilla yleensä kahvio ja toisaalta asiakkaiden sallitaan myös syödä eväitään ja juoda kahvia myös kirjaston tiloissa.Uudet kirjastot on myös rakennettu yleensä muiden palvejen yhteyteen esim. koulujen ja nuorisotilojen. 

Kirjastot tilana tukevat myös yhteisöllisyyttä ja tämä olisi hyvä myös päättäjien muistaa kun lakkauttavat uusien kuntaliitosten myötä kirkonkylien kirjastoja. Ei kirjastoauto voi korvata kiinteää kirjastoa.Ylitornion kirjaston lehtilukusalikokeilu todistaa sen että kirjasto voi palvella asiakkaitaan onnistuneesti myös niin että kirjastohenkilökunnan ei tarvitse olla välttämättä aina paikalla.

Uudet tuulet puhaltavat kirjastomaailmassa ja hyvä niin! Jotakin uutta, jotakin vanhaa, jotakin sinistä ja jotakin lainattua kuului myös kirjastopäivien slogan.

Terveisin

Riitta Tranberg
Rantsilan kirjasto