Kirikirjastojen marraskuussa alkanut Kamanat kohottukohot, kynnykset alentukohot -hanke on päässyt hyvään vauhtiin. Kutsumme hanketta lyhyemmin Kamanat kohottukohot -hankkeeksi, sillä pitkä nimi on aika epäkäytännöllinen päivittäisessä käytössä. Aikaisemmin tässä blogissa etsittiin hankkeelle vetäjää, joten nyt on syytä kertoa, mitä hankkeelle tällä hetkellä kuuluu.

Hankkeen tarkoituksena on madaltaa kirjastojen kynnystä eli saada kirjastojen asiakkaiksi myös sellaisia ihmisiä, jotka sitä harvemmin käyttävät. Samalla esitellään kirjastojen palveluja, joiden tuntemus mahdollisten asiakkaiden keskuudessa ei ole ollenkaan itsestään selvää. Monesti kirjastojen palveluja lainausta lukuunottamatta tunnetaan melko huonosti. Uusia asiakkaita hankkeessa on yritetty tavoittaa järjestöjen avulla ja samalla on viritelty kirjastojen ja järjestöjen pitempiaikasta yhteistyötä.  Yhteistyö erilaisten järjestöjen kanssa onkin ollut erittäin antoisaa.  

Mitä hankkeessa on sitten konkreettisesti tehty?  On tarjoiltu lahja- ja lainakirjavinkkejä joulumyyjäisissä, pidetty Japani-ilta, järjestetty koululaisille Väkertelypäivät, luettu satuja erilaisissa tapahtumissa, vinkattu kirjoja seurakunnan perhekerhossa yms. Tulevaisuuden suunnitelmissa on vielä muutama lastentapahtuma ja kirjastojen esittelyä ja kirjavinkkausta eläkeläisryhmille. Viimeisin kaikissa Kirikirjastoissa toteutettu tapahtuma oli Kirjastopyhä muutama viikko sitten. Silloin kirjastot olivat sunnuntaina auki ja niissä oli kahvitarjoilu kaikelle kansalla. Myös jumalanpalveluksista kutsuttiin ihmiset kirkkokahveille kirjastoon ja useimmissa seurakunnissa Kirjastopyhä-teema oli huomioitu jumalanpalveluksen toteutuksessa.

Lähes kaikissa edellä mainituissa tapahtumissa on mukana ollut jokin järjestö tai kolmannen sektorin toimija. Muun muassa seurakunnat, 4H, MLL, maa- ja kotitalouseurat, Lions Ladyt ja eläkeläisjärjestöt. Yhteistyö järjestöjen kanssa ei vaadi kirjastoilta paljon, mutta sen kautta voi saada paljon. Kun kontaktit on kerran luotu ja yhteistyömahdollisuuksista keskusteltu, on yhteydenpito jatkossa helppoa. Järjestöjen toiminta ja vapaaehtoiset tekijät voivat tuoda runsaasti lisäväriä kirjaston arkeen. Omalta puoleltaan kirjastot voivat tarjota tiloja, välineitä ja asiantuntemusta.

Lainan päivänä Kirikirjastoissa kirjajumpataan  teeman "kunnon eväät kirjastosta" mukaisesti. Kunnon eväitä saa myös kuntoilu- ja hyvinvointikirjoja esittelevästä näyttelystä.

Lainan päivää odotellen,

Annastiina Louhisalmi                                                                                                  

Kamanat kohottukohot -hankkeen vetäjä