Olen Mervi Lempinen Itä-Suomesta ja niin ikään TIKIläinen, kuten aikaisemmat kirjoittajat Maarit ja Elise. Viisi viikkoa Nivalan kirjastossa menivät todella nopeasti ja olen saanut kokea yhtä sun toista mukavaa hetkeä. Kokemus on ollut antoisa ja monessa suhteessa hyvin erilainen kevään aikaisempaan työharjoitteluun verrattuna, ja kyllä olen nauttinut jokaisesta hetkestä kirjastossa viettämästäni työharjoittelu ajasta. Iso kiitos kuuluu kirjaston henkilökunnalle ja työpaikkaohjaajalleni Päiville, joka antoi minulle haasteita eteen.

Mieleenpainuvimmat hetket olivat vinkatessani 3-luokkalaisille paria kirjaa ja esitellessäni heille lasten ja nuorten osastoa. Antoisinta siinä oli se että, pääsi olemaan heidän mukana ja näyttämään mistä löytyy heidän kysymiään kirjoja. Paniikki meinasi kuitenkin tulla siinä vaiheessa, kun kysymyksiä rupesi satelemaan joka suunnasta. Mielenkiintoisinta oli kuitenkin nähdä mitä kirjoja 3- luokkalaiset lukevat. Hirveitä yllätyksiä siellä ei ollut, mutta vahvistuksia asioihin sai. Sain asiakkaiksi päiväkotilapsia ja esittelin heille lasten osastoa. Se taas oli erilainen kokemus 3- luokkalaisiin verrattuna, koska piti osata esitellä silleen että he jaksoivat keskittyä ja kuunnella.  Pääsin myös ensimmäistä kertaa kirjasto-autoon ja se oli oikein mielenkiintoinen kokemus ja todella hyvä paikka seurata mitä koululaiset lainaavat. Suurin yllätys oli minulle, että pojat lainasivat eräkirjallisuutta.

Tiekkö- kirjastojen sähköisten aineistojen viikko (vko42).

Olin levitellyt tiedotteita ja markkinoinutkin mitä Nivalan kirjasto tulee järjestämään sinä viikkona. Saatiinhan sillä tuloksia, sillä Naxoc Music Library-palvelun esittelyyn oli tullut ihan mukavasti porukkaa. Itse en ollut paikan päällä, mutta huhut kertoivat, että hyvää palautetta saatiin tästä tilaisuudesta. Pääsin tutustumaan Tittamari Marttiseen, joka tuli vierailemaan Kyösti Kallion koululle ja järjestämään 3-4 luokkalaisille Okariino työpajaa, joten olin hänen apunaan siellä. Tittamari Marttinen on oikein mukava persoona ja samalla minulle valkeni mikä Okariino on ja kiinnostuin sivustosta todella paljon. Tulen mielenkiinnolla seuraamaan Okariino- sivustojen kehitystä ja suosittelen kirjastolaisia käymään sivustolla.

Sitten tullaankin maahanmuuttajille järjestettyyn tilaisuuteen, jossa tarkoituksena oli kertoa palveluista, näyttää kuinka tieköstä hakea kirjoja ja esitellä kirjastoa. Toisin kuin kaksi edellistä, tämä tilaisuus oli täysi floppi. Tilaisuuteen ei saatu yhtään ainutta osanottajaa paikalle, joka oli pettymys, mutta tästä voidaan päätellä asioita ja tehdä mielenkiintoisia analyysejä miksi ei ihmisiä saapunut paikalle. Yksi niistä on, ettei mamut tunne tarvitsevansa kirjaston palveluja. Toinen on, ettei tiedotus mennyt perille tai asiat oli ilmaistu tiedotuksessa väärin. Spekulaatiota voidaan tehdä mielin määrin ja niistä voidaan aina ottaa opiksi.

Ei lannistuta, porskutetaan täysillä eteenpäin ja keksitään uusia ideoita, saada kaiken ikäiset ihmiset tulemaan kirjastoon. Okariino on yksi hyvä esimerkki siitä, että sillä voidaan saada lapset innostumaan kirjojen maailmasta. Mutta nyt tämä Tikiläinen lähtee syysloman viettoon ja toivottaa kaikille hyvää syksyn jatkoa.

Mervi L