On taas Haapaveden Opiston vuoro kirjoittaa blogia. Tällä kertaa äänessä on Elise Hölttä Lapinlahdelta (Itä-Suomi). Opiskelen täällä Haapaveden Opistolla toista vuotta kirjastovirkailijaksi. Tällä hetkellä olen harjoittelemassa Opiston kirjastossa, jossa aloitin tämän viikon alussa. Muut luokkakaverini ovat suurimmaksi osaksi lähialueilla, mutta löytyypä yksi meistä Savosta läheltä omaa asuinkuntaanikin eli Kuopiosta.

Meille jokaiselle suositellaan mahdollisimman erityyppisiä kirjastoja harjoittelupaikoiksi. Voimme harjoitella esimerkiksi kaupungin- tai kunnankirjastoissa, maakuntakirjastoissa tai erilaisten oppilaitosten kirjastoissa. Jokaiselle harjoittelujaksolle laaditaan kaikille yhteiset kriteerit, joita harjoittelupaikassa tulisi sitten osata arvioida. Tarvitsemme työpaikoissa opittavien asioiden tueksi ensin teoriaopintoja, joten kriteerit kullekin harjoittelujaksolle muodostuvat niiden pohjalta. Yksi harjoittelu meillä on kerinnyt jo ollakin, ja silloin luokkakaverini Merja on ollut Sievin kirjastossa harjoittelemassa. Hänen kirjoituksensa on alempana tällä sivustolla otsikolla Tikiläinen työharjoittelussa Sievin kirjastossa.
Yhden harjoittelujakson teemme kuitenkin kulttuuripuolella, koska kirjastovirkailijan opintoihin kuuluu myös tämän alueen osaamista. Kulttuuripuolen harjoitteluun lähdemmekin heti joulun jälkeen, jolloin meitä voi nähdä harjoittelemassa esimerkiksi kunnissa, museoissa tai erilaisissa tapahtumissa. Ns. erikoiskirjastot ovat meidän osaltamme vielä ”kiellettyä riistaa”, mutta viimeisen harjoittelun ensi keväänä voimme jo tehdä niissäkin. Juhannuksen tienoilla tämän koulutuksen pitäisi sitten olla meidän kohdaltamme ohi, ja jäämme historiaan ensimmäisenä luokkana, joka on valmistunut kirjastoalan merkonomeiksi Haapaveden Opiston tieto- ja kirjastopalveluiden koulutusohjelmasta.
Mukavaa täällä on ollut näin pitkämatkalaisenkin opiskella, enkä odota asian loppua kohden muuksi muuttuvan. Toiveissa on tehdä seuraavana oleva kulttuuripuolen harjoittelu mahdollisesti omalla paikkakunnalla. Päättötyöni aihekin liittyy tuohon kulttuurin osa-alueeseen, ja käsittelee pääasiassa Halosen taiteilijasuvun naisia. Enpä taidakaan paljastaa enempää… Tuloksen näette toivottavasti sitten Haapaveden kaupunginkirjaston lasivitriin(e)issä 5.11.2010 alkaen, jos suunnittelemani aikataulu toimii.
Tervetuloa katsomaan!
Terveisin: Elise H.