Olen ollut nyt työharjoittelijana täällä TietopalveluORIGOssa viisi viikkoa. Opinnot ovat edenneet toiselle vuodelle ja tämä on meidän toinen työharjoittelujakso. Olen kirjoittanut tänne blogiin myös kesäkuussa ollessani työharjoittelussa Sievin kirjastossa. Tarkemmin meidän työharjoittelukuvioista voi lukea luokkakaverini Elisen kirjoituksesta, joka on tuossa aiempana.

TietopalveluORIGO eroaa yleisestä kirjastosta aika lailla, mikä on ollut ihan mukavaa työharjoittelun kannalta. Täällä aineistot koostuvat lähinnä tekniikan ja sosiaalialan ammattiopiskeluun vaadittavista kirjoista ja asiakkaat paljolti ammattikorkeakoulun opiskelijoista. Tämä on kuitenkin kaikille avoin kirjasto, joten sivistävää kirjallisuutta on tarjolla ihan jokaiselle.

Tähän harjoitteluun on kuulunut tiedottamista, kirjastonkäytön ja tiedonhaun opastusta, sekä aineiston hankintaa ja kokoelman ylläpitoa. Olenkin käynyt kirjastoa läpi ja tehnyt poistoehdotuksia vanhaksi käyneestä aineistosta. Melkein kaikki ehdotukseni menikin läpi, vain muutamia vein takaisin hyllyyn. Nyt kirjastossa on paljon poistettua aineistoa tarjolla ihan ilmaiseksi, joten jos kiinnostaa kannattaa tulla katsomaan! Toisella harjoitteluviikolla olin mukana esittelemässä kirjastoa ja kirjastonkäyttöä mediatekniikan opiskelijoille. Usein asiakkaat kysyvät, että miten voin hakea jotain tietyn tyyppistä kirjallisuutta ja miten rajata hakua joten tiedonhaun opastusta on tullut ihan luonnostaan. Luettelointia olen myös tehnyt jonkin verran, lisännyt uutta aineistoa ja poistanut vanhaa. Viikolla 42 oli aikuisopiskelijaviikko, joten tein siihen liittyen kirjanäyttelyn kirjastoon.

Vaikka harjoittelulle on laadittu tietyt aihealueet näytöistä, normaali asiakaspalvelu kuuluu aina asiaan. Nyt olen joutunut opettelemaan uuden englanninkielisen ohjelman käyttöä ja muutenkin käytänteen eroavat jonkin verran aiempaan harjoitteluun nähden. TietopalveluORIGOlla on yhteinen aineistotietokanta Kokkolan Koulutuskirjaston ja Raudaskylän Kristillisen Opiston kirjaston kanssa, joten kirjojen liikenne näiden kirjastojen välillä on vilkasta ja paikalla olevat kirjat tilataan sähköpostin välityksellä. Täällä on myös paljon ulkomaalaisia opiskelijoita, joten englannin kieltä on saanut käyttää ihan mukavasti ja oma rohkeus puhua eri kielellä on lisääntynyt. Olen myös laittanut harjoittelun aikana kirjaston hyllyihin luokan nimet myös englanniksi, joten nyt löytyy joka alaluokkakin englanninkielisenä.

Mukavaa syksyn jatkoa!

 

Terveisin: Merja Sandholm