Kirjastossamme syksy on aikaa, jolloin uudet ammattikorkeakouluopiskelijat saapuvat tutustumaan palveluihimme. Jokainen, joka on osallistunut kirjastoesittelyihin tai vetänyt niitä, tietää, että tilaisuus on vetäjän monologia, takkipäällä seisovien opiskelijoiden hikoilua ja ajatusten harhailua.

TietopalveluORIGOssa olemme ottaneet käyttöön ns. kefalonialaisen kirjastoperehdytyksen. Sen avulla kirjastoon tutustumisesta tulee hauskaa, opiskelijatkin puhuvat ja esittely sujuu kaikin puolin jouhevasti. Esittelyn avulla haluamme olla opiskelijalähtöisiä ja innostavia. Haluamme purkaa myyttiä siitä, että kirjastossa ei ole hauskaa. Ohjelma sopii niin isolle kuin pienellekin ryhmälle, se ei ole koskaan samanlainen ja silti siinä kulkee aina punaisena lankana informatiivisuus ja positiivisen kuvan antaminen kirjastosta.

Miten me sen teemme? Olemme valmistelleet PowerPoint-esityksen, johon kuuluu kaksikymmentä diaa ja kaksikymmentä kysymystä painettuna värikkäille lappusille. Kun opiskelijat tulevat tutustumaan kirjastoon, heille jaetaan kysymyslaput.  Kukin opiskelija kysyy vuorollaan oman kysymyksensä. Ryhmässä mietimme siihen vastauksia ja lopulta katsomme vielä dialta, tuliko kaikki oleellinen esille. Kysymysten avulla selviävät kirjaston aukiolot, sakkomaksut, henkilökunta, kokoelmapolitiikka, tilojen käyttö ja moni muukin käytännön asia.


 
Perehdytyksen aikana kaikki saavat istua mukavasti tuolissa ilman päällystakkeja. Tapahtumaan voi liittää pieniä palkkioita hyvistä vastauksista, musiikkia, vitsikkäitä kuvia, hauskoja kysymyksiä tai mitä tahansa, mikä tukee välittömän ilmapiirin syntymistä. Olemme tehneet esittelystä myös englanninkielisen version, jonka käymme lävitse kansainvälisten opiskelijoittemme kanssa. Kaikille on helpompaa, kun englanninkieliset kysymykset ovat esillä ja puhutut asiat toistetaan vielä diassa. Kefiksessä on meilläkin vielä kehitettävää, mutta
oikealla tiellä olemme!

 

 

Lisää tietoa kefiksestä saat esim. tästä: http://tietoarjessa.wikispaces.com/file/view/Morgan_Harkonen.pdf

 

Hannele Myntti